torsdag 28 juni 2012

Skolgårdens träd - Hassel

Ännu en nöt! Ja, hasselnötter går att äta och hasselbuskar är lätta att känna igen med sina taggiga, stora blad. På våren kan man titta på trädens knoppar - "Skäggige Hassel" kallar vi hasselknoppen. Våra vanligaste träd har alla fått ett knoppisnamn, spel och bilder om Knoppisar kommer att finnas att låna på Jupiter i höst!

Hassel älskar sol och blommar tidigt på våren. Röda små blommor kan man få syn på om man går riktigt nära. Skogsmöss, hackspett, ekorrar och talgoxar äter gärna hasselnötter, precis som vi gör på julen. Vet ni att hassel är bra till "slagrutor", som används när man ska försöka hitta vatten, men även till att fläta korgar.

Hassel under sommaren. Foto: Caroline Sjunner

Skolgårdens träd - Lönn

Nu har vi hamnat på en annan gård på vår skola. Denna gården kallas för A-gården för här har FA och 1A sina klassrum. Stjärnans fritidshem likaså. Gården omgärdas av träd och höga buskar av doftschersmin och karagan (förväxlas ibland med gullregn, men det har vi inte på skolan). Bland buskarna hittar vi stigar och krypin som barnen skapat under alla år. Här finns också några lönnar. Lönn är ett träd som många känner igen. Bladen blir ju så vackra på hösten! Röda, orange och gula nyanser lyser upp under kyliga dagar. I Kanada är lönnen viktig: lönnsirap finns till pannkakorna och på flaggan hittar vi ett lönnlöv.

När lönnen blommar och sätter frön sprider de sig med vinden genom att fungera nästan som en helikoper som flyger genom luften. När de landar släpper de fröna. Därför hittar vi ibland små skott långt ifrån trädet. Ni har säkert provat att sätta lönnens frökapslar på näsan...

Ibland måste man beskära träd. Ta bort grenar. Lönnen beskär man på hösten. Här kan ni lära er mer om när man kan "klippa" träden.
Lönn på A-gården. Foto: Caroline Sjunner

Skolgårdens träd - Poppel

Det finns många olika arter av poppel. Svartpoppel, silverpoppel och lagerpoppel. Poppel tillhör videväxterna och likaså gör aspen. Släktnamnet är populus. De påminner mycket om varandra med de glansiga bladen som rasslar i vinden. Jag gissar att vårt poppelträd är lagerpoppel eller pyramidpoppel som är vanliga att odla i parker och i andra miljöer. Många vill inte ha poppel i sin trädgård eftersom den skjuter s.k rotskott överallt.

Vill man tar reda på exakt vilken poppel vi har, kan man först läsa på den virituella floran för att lära sig känna igen de olika arterna, sedan behöver man följa trädets förändringar under året. Hur ser de nya löven och skotten ut på våren? Vilken färg får bladen på hösten? Hur ser hängena ut när den blommar? Barken? Se själva om ni tycker att vår poppel är en pyramidpoppel, eller kanske en lagerpoppel? Följ trädet under året!

Vilken poppel har vi på Villan? Foto: Caroline Sjunner

Skolgårdens träd - Valnöt

Villanskolans "vårdträd" är vårt fina valnötsträd. Om vi frågar barnen vilket som är favoritträdet så svarar de flesta: Valnötsträdet! När skolan var ny för 50 år sedan skapades en plantering med några olika buskar och träd. På den tiden fick inte eleverna på skolan gå in bland buskarna, ingen ville att planteringen skulle förstöras. Denna plats kallar vi idag för "Djungeln" och nu får vi gå här! Här växer bland annat paradisbuske, en, kastanj och vår valnöt. Här älskar barnen att leka, klättra, hänga, vila och smyga. Valnöten är ganska stor, ca 1,90 m i omkrets. Den största valnöten i Skåne är hela 3 m i omkrets och finns i Simrishamn. Men Villans valnöt kan räknas in bland de fyra största som mäts upp minsann! På Naturskyddsföreningens sida kan ni läsa mer om de största träden i Skåne.

Den nyttiga nöten mognar under varma somrar och kan bli 5 cm stor och rund.Valnöten är känslig mot kalla vintrar och klarar sig bara om den står skyddad. Här finns mer fakta om valnötsträdet. På latin heter valnöt Juglands regia vilket också har kopplingar till ordet Jupiter: Solsystemets största planet och den romerska mytologins största gud. Just det, fritidsklubben på Villanskolan heter ju numera Jupiter!
Vackra valnötsträdet! Foto: Caroline Sjunner

onsdag 13 juni 2012

Skolgårdens träd - Rödblommig hästkastanj

Titta vad vi har på skolgården! En rödblommig hästkastanj, som blommar med stora rödrosa blommor i maj. Detta träd brukar användas som prydnadsträd och vill gärna ha vatten i sin närmiljö. Här på Villan finns inget vatten men trädet verkar trivas ändå.

Aesculus carnea briotii heter det på latin och visst är det spännande att "carnea" kan översättas till "kött"? Är det för att blommorna är röda kanske? Vanlig hästkastanj heter Aesculus hippocastanum istället.


När trädet blir gammalt bildar det håligheter som små kryp och djur kan ha nytta av. Vilken tur att vi har en rödblommig hästkastanj! Kanske vet någon av era lärare när trädet planterades?




I maj-juni blommar det. Foto: Caroline Sjunner

 

Skolgårdens träd - Oxel

Ett ståtligt Oxelträd hittar vi också på vår fina skolgård. Oxel kan förväxlas med rönnen eftersom den också har röda bär men bladen är inte alls lika. Latinska namnet liknar också rönnens: Sorbus intermedia. Trädet "föddes" här i Sverige och Carl von Linné ville döpa det till Sorbus suecia från början. För att känna igen oxeln kan du titta på bladens undersida - de är gråludna och känns också lite annorlunda på respektive sidor. En fin sida om oxel hittar du här.

Veden är hård och förr i tiden tillverkades hjul av oxel. Det är också vanligt att ha oxel som vårdträd. Ett vårdträd var viktigt att ha på gården förr i tiden, och varför inte fortsätta den traditionen idag? Plantera ett träd som står för lycka och välgång!

Villans fina oxel. Foto: Caroline Sjunner

Skolgårdens träd - Rönn

På C-gården på Villan hittar vi några mindre rönnar. Ni kommer väl ihåg Majas alfabet:
"Det blir extra kallt när vintern är här om rönnen har ovanligt rikligt med bär...". På latin heter rönnen Sorbus aucuparia och tillhör familjen rosväxter. Rönnens blad sitter två och två och kan användas som vinterfoder åt boskap. Här finns en bra bild på bladen och bären.

Bären är röda och kan torkas eller användas till gelé. Strö torkade rönnbär på müslin i filen så har du en nyttig frukost! Det är också fint att ta in röda rönnbär och dekorera bordet med på höstfesten.

Två rönnar tillsammans. Foto: Caroline Sjunner

tisdag 12 juni 2012

Skolgårdens träd - Lind

På Villanskolan har vi många lindar. Vid mellanstadiets cykelparkering finns en hel allé med lindar - har ni räknat dem någon gång? Linden är lätt att känna igen på sommaren, löven är formade som ett hjärta. Cordata är lindens latinska namn och de kan bli upp till 22 meter höga. Lär dig mer om linden här.

Linden är väldigt vanlig i parker och i stadsmiljö. Vilka djur tror ni gillar lindar? Jo, bin älskar lindens blommor och lindblomshonung är en delikatess. Blommorna kan också användas till té!  Eftersom veden är mjuk kan man snida träskulpturer, det var kanske lind som Emil använde i snickarboa?

Ensam lind på Villan. Foto: Caroline Sjunner

Skolgårdens träd - Björk

Björken är ett av våra svenska favoritträd! Den vita och svarta barken på stammen utmärker detta träd som finns i hela landet. Visste ni att vårt riksträd är en Ornäsbjörk? Läs mer om denna variant här. Björkens bark kallas näver och har använts i hantverk under många, många år till instrument, lådor och möbler. Lär er mer om hantverket på Slöjden i Skogen.

På latin heter björken Betula och här är de vanligaste underarterna: vårtbjörk, glasbjörk, dvärgbjörk och fjällbjörk. På den virituella floran kan du lära dig mer om alla våra träd.

På Villanskolan växer några björkar fint tillsammans i en klunga. Sätt dig med akvarellfärger, grovstrukturerat papper och penslar för att fånga björkens speciella karaktär!


Björk på Villan. Foto: Caroline Sjunner


måndag 4 juni 2012

Skörpabäckens träd

Nu är jag tillbaka på Villanskolan! Saknar Alnarp och alla människor och miljöer där, men det är fint i Ängelholm också.

Jag kommer att lägga upp en plan för att göra min PIM 5 och den ska handla om Skörpabäckens träd. Mer info kommer, men jag är riktigt inspirerad!

En ledtråd är QR-koder...

Tror ni detta träd finns i området?